Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar det att ha tolvtimmarsdagar? Hör Zeth Pante och föräldrarna berätta i klippet: ”Det blir ingen fritid”. Foto: Berno Jonsson/SVT

Storumans kommun ändrade busstiderna – nu får Zeth, 9, tolvtimmarsdagar

Publicerad

När Storumans kommun ändrade busstiderna för för skolskjutsen inför hösten blev det tufft för skolbarnen.

Flera av barnen får vänta i flera timmar – för nioårige Zeth Pante i Silverberg innebär det en tolv timmars arbetsdag.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hemskt för vår pojke, säger mamma Anna-Stina Grubbström.

Storumans kommun har anpassat skolskjutsarna att passa linjetrafiken som bland annat går längs E12:an. Kommunen hoppas spara pengar på förändringarna.

För nioårige Zeth Pante innebär detta att han får långa arbetsdagar. Tre dagar i veckan kommer bussen och hämtar honom 06.15. Hemresan avgår 17.05 från skolan. Bussresan tar cirka en timme, så Zeth är inte hemma förrän efter 18 på kvällarna.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hemskt för vår pojke, men också för alla andra barn i kommunen som drabbas, säger Anna-Stina Grubbström som bor med sin familj i Silverberg mellan Slussfors och Dikanäs i Storumans kommun.

Åker tidigt på morgonen

Zeth får vänta en och en halv timme på skolan innan lektionerna börjar. Sedan får han vänta två timmar på eftermiddagen innan han får åka hem.

– Det här innebär att han inte får någon fritid. Det är bara att äta middag, göra läxorna och sen är det läggdags, säger Andreas Pante, pappa till Zeth.

 ”Skulle vilja sova längre”

Seth är trött när han sitter och skakar i bussen på de slingriga grusvägarna.

– Jag skulle vilja sova lite längre, säger han.

Och föräldrarna är oroliga.

– Ja, vi är rädda att han mister glädjen i skolan och att han drabbas av utmattning när det är så långa arbetsdagar. Vi vill att kommunen ändrar tillbaka till de gamla skolskjutstiderna där väntetiderna var betydligt kortare, säger Anna-Stina Grubbström.

Storumans kommunalråd medger att det inte blev bra med busstiderna. 

– Jag förstår kritiken och jag är beredd att jobba för att få till en ändring till det bättre igen, säger Tomas Mörtsell (C).

Följ med Zeth i bussen tidig morgon i inslaget ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell säger om dagens situation med skolkjutsen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.