Foto: Robert Tedestedt

Efter brand på asylboende – misstänkt förnekar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hölls rättegång mot den 36-åriga kvinna som står åtalad för mordbrand i ett hyreshus i Boliden den 10 september. Först misstänktes inget brott men senare anhölls den nu åtalade kvinnan misstänkt för mordbrand.

Åklagaren stöder sig på teknisk bevisning som visar att det brunnit på tre ställen i kvinnans sovrum och att elden mest sannolikt har anlagts med en brännbar vätska.

Rättegången genomfördes med stöd av simultantolk på videolänk. Det blev ett jobbigt upplägg för alla inblandade, eftersom tolkens översättning av allt det sagda till engelska störde ut det som sas i rättssalen då öronsnäcka saknades.

Störande simultantolkning

En väninna till den 36-åriga kvinnan var kallad som vittne. Vittnet tvångsvårdas, och får inte lämna sjukhuset. Därför måste det vittnesförhöret också göras per videolänk, samtidigt som det skulle simultantolkas via en annan videolänk. Rörigt så det förslog.

Det tekniska upplägget strejkade vid flera tillfällen, och förhandlingen drog ut på tiden.

Åklagaren Marie Andersson och rättens ordförande Cristel Lundmark kunde till slut genomföra förhöret med vittnet/vännen.

Förvirrat vittnesförhör

I de första polisförhören påstod väninnan att den åtalade sagt i telefon att hon skulle tända eld på lägenheten. Men under ed i domstolen hade vittnet inget minne av att hon hört något sådant från den åtalade.

– Jag var rädd att hon skulle göra sig själv illa, eftersom hon mådde så dåligt och var självmordsbenägen. Hon hade ju en månad tidigare dränkt in sig själv med bensin, men tändaren funkade inte.

Varför ringde du till polisen?

– Jag var rädd att hon skulle göra sig själv illa så jag hoppades att polisen skulle ta henne med till beroendeenheten, och att hon skulle få hjälp. Polisen vet att hon lider, sa väninnan.

Ingen blev skadad

Ingen person kom till skada i själva branden. Den 36-åriga kvinnan var ensam i lägenheten som ligger i marknivån, och räddade sig ut genom ett fönster. Därefter ville hon åter in i den rökfyllda lägenheten, men hindrades av grannarna, som temporärt bekämpat elden med sina egna brandsläckare i väntan på brandkåren.

Vid gripandet hade den 36-åriga kvinnan 1,8 promille alkohol och spår av cannabis i blodet.

”Jag var oansvarig”

– Jag hade ingen intention att orsaka någon brand i lägenheten, men jag medger att jag var full och oansvarig som tände ett par värmeljus och sedan somnade ifrån dem. Jag är glad att jag vaknade och att jag lever. Jag såg fram emot en intervju med migrationsverket om att få uppehållstillstånd, sa kvinnan till domstolen.

Hon riskerar nu två års fängelse och utvisning i tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.