Foto: Berno Jonsson

Så många drabbades av branden

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i reningsverket i Täfteå jobbar kommunens vattenbolag, Vakin, på bred front för att hitta lösningar. Antalet personer som berörs av branden har dessutom ändrats.

Avloppsreningsverket i Täfteå utanför Umeå brann i helgen ned till grunden. På grund av detta går nu avloppsvatten orenat ut i havet och Vakin har under helgen jobbat febrilt med att hitta lösningar. Under måndagen hade man ett krismöte och för stunden forsätter man att tömma anläggningen på vatten.

– Vi försöker skapa förutsättningar för att få igång saneringen och återställningen, berättar Vakins kommunikatör Johan Sjödin.

Färre berörda än man trott

Samtidigt ser man över sin plan och om den håller. Enligt Sjödin är det fortfarande många frågetecken som man ser över och därför vill man vara försiktig med att säga någon tid för man kan vara tillbaka i ett normalt läge.

Tidigare har siffran 2.000 personer nämnts när man pratat om antalet berörda, den siffran har nu ändrats.

– Antalet personer har vi idag undersökt och det är 1.387 personer. Först var det närmare 2.000 och det byggde på antalet smsutskick som vi gjorde när vi först rapporterade om detta. Om man drar en linje runt Täfteå får man fram den siffran men det har visat sig vara färre, säger Sjödin.

Fortsatta förhållningsorder

För täfteborna kvarstår också Vakins förhållningsorder, att inte släppa ut för mycket avloppsvatten. SVT:s reporter Berno Jonsson var under förmiddagen på plats vid reningsverket där han träffade täftebon Mikael Sundberg.

– Det är tråkigt att det rinner ut avloppsvatten i Täftefjärden, kommenterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.