Bussen kommer sent – Hampus får ogiltig frånvaro i skolan

Uppdaterad
Publicerad

14-årige Hampus Viklund går i 8:an och åker buss varje dag mellan Tavelsjö och Grubbeskolan i Umeå. Han blir ofta sen och är mycket kritisk till busstrafiken.

Enligt Hampus Viklund kommer han ofta sent till skolan för att bussen inte kommer i tid eller för att anslutningsbussen inte väntar på honom. Han tycker att det är orättvist att han får ogiltig frånvaro för att bussen är sen.   

– En gång hade vi engelska, men jag var så sen så jag kom när lektionen nästan var slut. Jag får ju mindre tid att lära mig av läraren och det påverkar att jag lär mig mindre, säger han.

Hampus längtar till han fyller femton år.  

– Då kommer jag köra moppe eller epa så mycket jag kan, har råd med och som väglaget tillåter, säger han.

Även fast det är bättre för miljön att åka buss? 

– Ja, tyvärr blir det ju så. I och med att jag vill komma i tid så tar jag hellre ett annat färdmedel och kommer i tid, än att jag tar bussen och får frånvaro, säger han. 

”Hoppas vi kan rätta till det”

Vi har pratat med flera personer som påpekat problemen för Länstrafiken, som upphandlar den regionala busstrafiken i länet, och enligt de vi pratat med säger Länstrafiken att det ska bli bättre, men att problemen kvarstår.

Harriet Söder är vd på Länstrafiken och hon beklagar att Hampus Viklund ofta kommer sent till skolan på grund av bussproblem.

– Jag hoppas vi kan rätta till det så han kommer i tid till skolan, självklart, säger Harriet Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.