Händelsen med gasolyckan utreds nu av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto: SVT, Anders Öhlund

Efter gasolyckan på batterifabriken i Skellefteå – nu utreds Northvolt för brott

Publicerad

I februari inträffade ett gasutsläpp vid batterifabriken i Skellefteå. Myndigheterna informerades först inte om olyckan. Nu har en förundersökning kring händelsen startats, berättar Dagens Arbete.

Det var när ett rörsystem skulle provtryckas på batterifabriken som olyckan skedde. Fyra personer hamnade i ett gasmoln med ammoniak men lyckades springande rädda sig undan, något som SVT rapporterat om tidigare.

– Väldigt chockade med rinnande ögon och näsor tog vi oss hostande och flämtande vidare genom lokalen, sa en person i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Ingen person skadades allvarligt i olyckan. Men varken MSB, tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst informerades om händelsen.

Northvolt: Missbedömning gjordes

Nu har länsstyrelsen i Västerbotten polisanmält Northvolt i Skellefteå, detta rapporterar Dagens Arbete.  Olyckan utreds av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som har startat en brottsutredning gällande misstänkt försvårande av miljökontroll och otillåten miljöverksamhet

Northvolt uppger för Dagens Arbete att det inledningsvis gjordes en missbedömning i samband med ammoniakolyckan.

– Det gjordes en bedömning att utsläppet var av mindre karaktär och därför inte rapporteringspliktigt till Länsstyrelsen, vilket var felaktigt, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt till Dagens Arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet