Sanden blev svart av det giftiga avfallet. Bilder från dokumänterfilmen Blybarnen. Foto: SVT

Efter giftskandalen i Chile – nu avslutas Bolidenrättegången

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag tar rättegången där 796 chilenska medborgare stämt Boliden slut i tingsrätten i Skellefteå. Men bland de som fått sina liv förstörda av giftigt avfall från det svenska gruvföretaget väcker rättegången knappast någon entusiasm.

1984 och 1985 skickade Boliden 20.000 ton gruvavfall till staden Arica i norra Chile. Det så kallade våtverksslammet innehöll farliga tungmetaller och många Arica-bor har drabbats av sjukdomar.

Många drabbas av cancer

– Det här huset har drabbats av hjärncancer. Här bredvid är det hudcancer. På andra sidan livmodercancer. Och så fortsätter det med olika cancerfall, förklarar Elia Cortes som bor på Aricas mest förorenade gata.

Elia Cortes och dottern Javiera bor på Aricas mest förorenade gata. Javiera är en av de Arica-bor med höga halter arsenik i kroppen som stämt Boliden. Foto: Sara Murillo Cortes

Gruvavfallet från smältverket Rönnskär i Skellefteå såldes för omkring tio miljoner kronor till det chilenska bolaget Promel som sedan försattes i konkurs. Chilenska myndigheter flyttade 1998 avfallet, men bara en kilometer bort.

Glädje blev till mardröm

Det har gått 26 år sedan Elia och hennes familj flyttade in i det då nya huset.

– Vi visste inte att vår glädje skulle förvandlas till en mardröm. Istället för ett hem fick vi en kyrkogård.

13.000 Arica-bor har påverkats

Enligt lokala uppgifter har 13.000 Arica-bor exponerats för farliga tungmetaller som arsenik, bly och kvicksilver. Elias 15-åriga dotter Javiera föddes med hälsoproblem och har tvingats vara i ständig kontakt med specialläkare sedan tre års ålder.

Javiera är en av de Arica-bor med förhöjda arsenikvärden i urinen som stämt Boliden. Men tanken på en fällande dom väcker knappast någon entusiasm i familjen.

Skadestånd täcker inte kostnader

– Jag hoppas att vi kan få lite kompensation för den skada som Boliden åsamkat oss, säger Elia.

Hon menar att skadeståndet som en fällande dom skulle ge bara motsvarar en bråkdel av allt de förlorat genom nedsatt arbetskapacitet och höga sjukvårdskostnader.

”Jag är redan sjuk”

Och för 15-åriga Javiera har trötthet, migrän och magsmärtor redan blivit en del av vardagen.

– Jag bryr mig inte längre om hur det går i rättegången. Jag är ju redan sjuk, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet