Foto: Kacper Pempel / Reuters / TT

IT-attacken: Kommuner varnar anställda

Publicerad

Ingen kommun i Västerbotten har hittills drabbats av den stora cyberattacken. Men kommunernas IT-avdelningar går nu ut med varningar till de anställda att vara på sin vakt.

Omkring 100 länder har drabbats av en jättelik cyberattack. Attacken är en så kallad ransomware-kampanj, där de drabbad får sina datorer låsta och uppmanas betala en lösensumma för att komma åt innehållet igen. Ingen kommun i Västerbotten har på måndagsförmiddagen upptäckt att det blivit drabbade.

– Vi har scannat våra servrar och det verkar vara lugnt. Det känns skönt, säger Anna Källsved, avdelningchef på IT-avdelningen i Skellefteå.

”Håller tummarna”

Även i Robertsfors andades man ut på morgonen för där verkar man också ha klarat sig.

– Vi har inte märkt av något. Vi övervakar och ser vad som händer och håller tummarna, säger Krister Åhman, IT-tekniker på Robertsfors kommun

Drabbats flera gånger tidigare

I Åsele kommun har man klarat sig den här gången men det har drabbats av cyberattacker flera gånger tidigare.

– Den här stormen har vi varit med om. Men inte av något sådant här omfattande virus. Enstaka datorer har drabbats och det har blivit ett produktions bortfall. Men vi har inte tappat någon data och vi har aldrig behövt betala något. Det skulle vi aldrig göra, säger Martin Göransson, IT-ansvarig på Åsele kommun.

I Lycksele blev man också utsatt för en mindre cyberattack för något år sedan.

– Sedan dess har vi jobbat mycket med att säkra upp våra miljöer, säger Pierre Sandsten, på IT-avdelningen på Lycksele kommun.

Varnar anställda

I flera kommuner går man nu ut och varnar de anställda via intranätet.

– Vi har gått ut till anställda och uppmanat dem att vara extra försiktiga till exempel med mail, säger Per-Olof Tengman Bylund, IT-ansvarig på Bjurholms kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet