Marcus Hutchins namn blev känt när han stoppade en global IT-attack tidigare i år. Foto: Frank Augstein/TT

Datavirushjälten Marcus Hutchins gripen av FBI i Las Vegas

Uppdaterad
Publicerad

Engelsmannen Marcus Hutchins som lyckades stoppa en global IT-attack i maj har gripits av FBI, vid en hackerkonferens i Las Vegas, skriver The Telegraph. Han anklagas för att vara inblandad i spridningen av ett bankvirus för några år sedan.

Den 23-åriga IT-experten Marcus Hutchins var på hackerkonferensen Defcon i Las Vegas på torsdagen när han greps av FBI. Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har brittiska myndigheter bekräftat gripandet.

Enligt ett dokument från USA:s justitiedepartement anklagas han för att ha hjälpt till att skapa, sprida och underhålla banktrojanen Kronos, ett virus riktad mot bankkonton som sprids via mejl, mellan 2014 och 2015, skriver The Guardian.

Dataviruset WannaCry

Tidigare i år var det han som stoppade viruset WannaCry, ett så kallat ransomeware-virus, och den världsomfattande IT-attacken som pågick i flera dagar.

LÄS MER: Marcus råkade stoppa den världsomfattande IT-attacken

Jobbat för säkerhetsmyndighet

Han ska sedan dess ha arbetat för den brittiska IT-säkerhetsmyndigheten National cyber security centre, som säger sig vara informerade om gripandet men anser det opassande att kommentera saken närmare.

Marcus Hutchins mamma har försökt ta reda på omständigheterna men har inte lyckats få någonting bekräftat.

– Jag tror att jag kommer vara ganska upptagen ikväll, sa hon till The Telegraph.

Han ska ha befunnit sig i Las Vegas i en vecka och var på väg att lämna landet när han greps på flygplatsen.

En talesperson för den amerikanska polisen bekräftade att det var FBI som låg bakom gripandet och att Hutchins inte är i polisens förvar.

LÄS MER: Dataviruset WannaCry

”Nu är han borta med vinden”

Marcus Hutchins ska efter gripandet ha förts till förvar i Nevada, men sedan förflyttats.

– Jag lyckades tillslut lokalisera honom men de flyttade honom tio minuter innan besökstiden och nu är han borta med vinden igen, sa en säkerhetsexpert som var på hackerkonferensen tillsammans med Hutchins, till tidningen.

Det brittiska brottsbekämpande myndigheten National crime agency säger att de är medvetna om att en medborgare blivit gripen men att det är ett ärende för myndigheterna i USA.

LÄS MER: Datasäkerhetsblogg: 40 platser i Sverige drabbade av cyberattacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet