Så här fungerar utpressningsmasken Wannacry

Uppdaterad
Publicerad

Masken tar sig in i din dator via ett mejl. Sedan infekterar den din dator och krypterar filerna. I den här videon visar vi vad som händer om du drabbats av Wannacry.

Viruset låser datorena för användarna, genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. Utpressningsmasken, kallat Wannacry (benämns även Wcry eller WanaCrypt0r), infekterar Windows-system och krypterar filer både lokalt och på delade nätverk.

LÄS MER: Nordkorea kan ligga bakom it-attacken

Det som gör att viruset Wannacry fått så stor spridning är att det även är en så kallad mask. Om det hade varit ett vanligt virus så hade massor av människor behövt klicka på länkar för att det skulle spridas, nu räcker det att en enda dator på ett företag blir smittat.

Det beror enligt säkerhetsexperter på att hackarna använt ett verktyg som ursprungligen utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA, kallat Eternal Blue, som kan sprida viruset inom ett datanätverk.

LÄS MER: Få betalar lösensumma till cyberligan

Redan den 14 mars släppte Windows en uppdatering, en så kallad patch, som täppte till säkerhetshål som IT-angreppet utnyttjar. Alla Microsoftanvändare uppmanas därför att snarast installera de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Att låsa upp en drabbad dator uppges kosta 300–600 dollar, motsvarande cirka 2.500–5.300 kronor, i den digitala valutan bitcoin.

LÄS MER: 22-åringen som råkade stoppa den globala it-attacken

Källor: CERT.se, AFP, Reuters, Romab, The Financial Times, The New York Times

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet