Hör kommundirektören berätta – därför fick skolchefen avgå Foto: SVT

Efter jävsituationen – Bergström slutar som skolchef

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommuns skolchef Anders Bergström avslutar sin tjänst hos med omedelbar verkan. Bakgrunden är den jävsituation som uppstod när han deltog i en rekrytering där hans sambo fick en chefstjänst på förvaltningen.

Tidningen Norran har tidigare rapporterat om att Bergström föreslog sin sambo till en chefstjänst. Nu meddelar kommunen att han på grund av detta får lämna sitt uppdrag.

– Anders Bergström och jag har kommit överens om att avsluta hans anställning från och med i dag. Jag har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det nödvändiga förtroendet saknas, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

Utredning presenteras i januari

Kommunen har gett revisionsbyrån EY i uppdrag att utreda om jävsproblematiken på förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad är kulturellt betingad eller handlar om enstaka fall. Utredningen och dess resultat kommer att presenteras den 11 januari 2021.

Anders Bergströms anställning upphör 4 december 2020. Överenskommelsen har gjorts om att betala ut max 16 månadslöner, totalt 1 488 000 kr. Vid nytt jobb sker avräkning mot överenskommelsen.

Tillförordnad skolchef blir Jan Midlert, som tidigare jobbat som gymnasiechef i Skellefteå, men som nu kommer att kombinera jobbet med sina uppdrag åt Region Västerbotten.

SVT har sökt Anders Bergström för en kommentar men han har valt att avböja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.