Foto: SVT

Efter matlarmen – nu ska hemtjänsten granskas

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmen om problem med nattfasta för de äldre skall nu situationen undersökas inom hemtjänsten i flera inlandskommuner i Västerbotten.

Det är inte bara på äldreboenden som det finns problem med alldeles för lång nattfasta, alltså tiden mellan kvällsmålet och frukosten.

Inom hemtjänsten är det en ökande del av de äldre som blir undernärda, enligt Yngve Gustafson som är professor i geriatrik. Han kommer nu att leda en undersökning där forskare reser runt i flera inlandskommuner.

-Vi ska göra hembesök hos dom allra äldsta i Dorotea, Vilhelmina, Sorsele, Storuman och Malå, med start i sommar, säger Yngve Gustafson till SVT.

LÄS MER: Äldre tvingas fasta i tretton timmar på boende

Ska undersöka tiderna i verkligheten

Socialstyrelsen vill att tiden mellan sista kvällsmål och frukost inte skall vara längre än 11 timmar. Hur det ser ut i verkligheten ska forskarna nu titta närmare på.

– Är man i hemmet och är beroende att få hjälp är det väldigt svårt att få det att stämma med personalens arbetstider och få till en fungera nattfasta, avslutar Yngve Gustafson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.