Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling. Foto: SVT

Efter minusresultatet – tuffa besparingar väntar Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

I april kom beskedet att Nordmalings kommun gick tio miljoner kronor back under 2018. Nu tvingas kommunen till besparingar och enligt ett nyligen framtaget tjänstemannaförslag föreslås kommunen spara in upp mot 35 miljoner kronor till nästa år.

Alla kommunens verksamheter gick back under fjolåret och enligt kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C) kom beskedet högst oväntat. Nu tvingas Nordmaling att lägga om ekonomin ordentligt.

– Vi befinner oss i en otroligt tuff ekonomisk situation, vi gick ju back betydligt mer än vi förväntade oss. Nu befinner vi oss i ett oerhört tufft läge. Vi inväntar fortfarande risk- och konsekvensanalyser som vi måste ta ställning till innan vi kan komma med något slutgiltigt besked, men det kommer bli höga siffror, säger Jakobsson till SVT.

Skola och omsorg drabbas hårdast

Att dra ned på elevassistenter, slopa förberedelseklasser och att avveckla den öppna förskolan är några av de förslagna åtgärderna. Dessutom förslås kommunen att spara in på hemtjänst och avveckla de särskilda boendena Tobiasgården och Juliagården.

– Vi kommer troligen gå back i år och kanske även nästa år. Eftersom vi inte har någon extra verksamhet inom kommunen blir det besparingar och det är tuffa beslut att ta. Samtidigt måste staten ta sitt ansvar, vi är ju inte ensamma i den här sitsen, menar kommunalrådet.

– Det är riktigt tufft det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.