Hädanefter kommer alla soprum att låsas. Det lutar också åt att carportar kommer att ha tända lampor under nattetid istället för närvaroljus som idag. Foto: SVT

Efter mordet – trygghetsmöte i Norsjö

Publicerad

Det senaste mordet i Norsjö har skapat oro. Därför bjöd polisen, fastighetsägarna och kommunen in boende för att berätta om hur de tänkt jobba framöver. Under onsdagskvällens möte fick deltagarna också chansen att skriva ner sina åsikter.

Mellan 40-50 personer dök upp på onsdagskvällens möte. På mötet närvarade bland annat Norsjölägenheters vd Sune Eriksson som berättar att mötet flöt på bra.

– Man fick skriva alla åsikter man hade och det kom in jättemånga reaktioner. Det syns att det var lite mer otryggt än tidigare år men det beror väl på morden. Sen gick polisen in på hur många brott som begåtts i Norsjö. Egentligen har vi väldigt lite brott så det såg otroligt positivt ut, säger han.

Han berättar också att kommunen ska se över belysning på platser där människor upplever otrygghet, till exempel i carportar, och dessutom har det beslutats om låsning av soprum.

– Redan nu är de flesta soprum låsta, nu ska alla låsas, säger Sune Eriksson.

”Väldigt uppskattat”

Under kvällen presenterades även den trygghetsenkät som Norsjö kommun gör varje år. Enligt Jesper Stenmark som är en av de som jobbat med den är skillnaderna från i fjol inte så stora.

– Det var tre områden som invånarna ville att polisen skulle prioritera, narkotika, mängdbrott och tillgänglighet. Mängdbrott har varit viktigare i år än trafikbrott, säger han.

Han håller med Sune Eriksson om att polisens närvaro var ett positivt inslag.

– Det var väldigt uppskattat och det var bra att en norsjöpolis och fastighetsägare var på plats. Det var många som tyckte att det var skönt att få prata direkt med fastighetsägaren och polisen och få höra deras vision och planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.