Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det handlar om att rädda liv och förhindra svår sjukdom, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: SVT

Efter ökad smittspridning i Västerbotten – striktare restriktioner förlängs

Uppdaterad
Publicerad

De striktare restriktionerna som funnits i Västerbottens län sedan i februari förlängs till 9 maj. Detta eftersom smittspridningen fortfarande ligger på en hög nivå och läget inom sjukvården är ansträngt.

– Vi ser en uppgång igen och vi måste bromsa det här nu, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Rekommendationerna innebär bland annat att man ska träffa så få människor som möjligt och undvika resande. Trots rådande restriktioner så har smittotalen gått upp efter påsk. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark tror att det beror på att människor har träffats mer och inte orkar hålla sig isolerade.

– Vi människor är sociala varelser och vi vill träffas, men vi måste påminna oss om vad vi kan göra för att stoppa den här smittan. Det handlar om att rädda liv och förhindra svår sjukdom, säger Stephan Stenmark.

”Träffa så få som möjligt”

Västerbotten har under våren haft Sveriges största smittspridning men lyckades enligt regionen minska den efter införandet av de skärpta rekommendationerna. Nu hoppas Stephan Stenmark att Västerbottningarna ska lyckas vända trenden igen, trots vårens kommande högtider.

– Vi vet mycket om hur det här viruset smittar. Det handlar om att träffa så få människor som möjligt inomhus och att hålla distans vilket återspeglar sig i de olika rekommendationerna, säger Stephan Stenmark.

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Var och en som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Fakta: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet