Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkare Stephan Stenmark kommentera den ökade smittspridningen efter påskhelgen. Foto: SVT

Ökad smittspridning i Västerbotten efter påskfirandet

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Västerbottens län har successivt minskat sedan toppnoteringen i februari. Men efter påsken ökar nu smittspridningen igen.

– Smittspårningen visar att de flesta smittas i familjerna, sociala privata sammanhang och på arbetsplatser. Vi ser att människor har träffat fler än de som de bor tillsammans med, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Efter ett antal veckor av nedåtgående antal smittade per vecka ser nu trenden ut att vända, förra veckan konstaterades 646 positiva fall vilket är en ökning med 179 fall i jämförelse med veckan innan.

Av de 646 bekräftade fallen av covid-19 var 309 i Umeåområdet, 253 i Skellefteåområdet, 61 i södra Lappland och 21 var från personer folkbokförda utanför länet.

Regionen ser ökad smittspridning i alla delar av länet, både i delar av södra Lappland, i Skellefteåområdet och i Umeåområdet.

– Vi ser det i alla åldersgrupper förutom de som är över 70 år, där är det stabilt på samma nivå, och det är nog en kombination av både en begynnande vaccineffekt i den gruppen och att de fortfarande tar ett stort ansvar att umgås med få människor, säger Stephan Stenmark.

”Lång väg innan vi kan leva som vanligt”

Västerbotten har haft striktare rekommendationer sedan i februari. Men trots detta verkar nu smittspridningen återigen öka.

– Vi har varit duktiga och är duktiga på att följa rekommendationerna men vi måste fortsätta att göra det med stort fokus. Det här visar på hur svår motståndare det här viruset är och att vi fortfarande har en lång väg kvar innan vi kan leva som förut. Vi måste nu träffa så få människor som möjligt inomhus, säger Stephan Stenmark.

Se mer från intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet