Nina Hugosson och Tobias Öhrn är två av de som är övertygade om att de adopterats illegalt från Chile och som nu väljer att polisanmäla i Sverige. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Efter riksdagsbeslut om adoptionsutredning – nu polisanmäler svenskadopterade

Uppdaterad
Publicerad

Efter att riksdagen nu röstat igenom att regeringen bör utreda hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat adoptioner till Sverige, har de som ingår i brottsutredningen i Chile börjat polisanmäla.

Tobias Öhrn i Skelleftehamn är en av dem som nu väljer att polisanmäla att han misstänker att han rövats bort och adopterats olagligt från Chile till Sverige.

– De tog emot anmälan och nu får vi se vart den leder, men jag hoppas att det här gör skillnad och att vi kommer åt systemfelet, säger han.

Det var den 15 juni som alla politiska partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde att ställa sig positiva till en utredning vilken därmed klubbades igenom. Efter det har adopterade från främst Chile som är övertygade om att deras adoptioner inte gått rätt till, börjat polisanmäla.

– Vi sätter stort hopp till en utredning i Sverige, säger Tobias Öhrn.

Han berättar mer om vad han vill att en utredning ska innehålla i videon.

Redan många polisanmälningar

Nina Hugosson, som SVT nyheter Västerbotten följt senaste åren, tycker det är bra att adopterade börjar anmäla och planerar själv att göra det. En av de första som polisanmält i Sverige är Anna Bohrn i Stockholm.

– Det är nog ingen som riktigt vet exakt hur det här ska hanteras men vi är nu ett sjuttiotal bara från Chile som gjort polisanmälningar för brott mot mänskliga rättigheter och folkrättsbrott, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.