”Om man vet om det – varför lägger man inte korten på bordet” – hör Nina Hugosson Foto: Marit A Israelsson, SVT

Myndigheten kände till misstankarna om illegala adoptioner i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Redan för fyra år sedan fick den ansvariga myndigheten MFoF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, uppgifter om misstänkta illegala adoptioner från Chile till Sverige under 70- till 90-talet. Men myndigheten berättade inte det för de berörda.

Nina Hugosson är en av de adopterade som träffat representanter för MFoF ett par gånger sedan SVT:s första avslöjande för cirka två år sedan.

– Varför har de inte lagt korten på bordet? Jag förstår att de tycker att det är svårt att göra rätt eftersom det riskerar att riva upp mycket känslor och skapa stor sorg för många men vi tycker ändå att vi har rätt att få veta, säger hon.

”Inte tillräckligt säkerställd information”

Avgående generaldirektören för ansvariga myndigheten MFoF konstaterar att det är riktigt att myndigheten fick uppgifter om misstänkta illegala adoptioner från Chile till Sverige för ungefär fyra år sedan, men att den informationen inte var möjlig att kommunicera då.

– Vi gjorde bedömningen att vi inte hade tillräckligt säkerställd information för att kommunicera, säger generaldirektören Kristina Svartz.

Nina Hugosson menar att MFoF åtminstone hade kunnat lägga ut information på sin hemsida. Själv vet hon idag att hon blev stulen som barn. Hon har hittat sin biologiska mamma som nu ska komma till Sverige för första gången.

I klippet berättar Nina Hugosson vad hon känner kring de nya uppgifterna och vad hon tycker ska ske nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.