Socialminister Lena Hallengren (S) debatterar adoptioner i riksdagen. Foto: SVT

Statligt stöd ska ges till adopterade som söker sitt ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att ge MFOF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, i Skellefteå uppdraget att i ett pilotprojekt ge stöd till adopterade som behöver hjälp att söka sina rötter.

– Ett centralt stöd har det pratats om i 20 år och det är väl bra att det blir av, men det hjälper ju inte oss på något sätt, säger Maria Diemar från ideella föreningen chileadoption.se.

Hon förklarar att de som är i samma situation som hon redan vet sitt ursprung. De behöver en helt annan hjälp.

– Vi vill att Sverige ska utreda hur man hanterade de misstänkta illegala adoptionerna i Sverige, framhåller Maria Diemar som är besviken på hur regeringen agerar.

Misstänkt illegala adoptioner

Nytt uppdrag kan vara på gång

Regeringsbeslutet om 2 miljoner kronor extra till myndigheten i år – och en avisering om lika mycket pengar årligen framöver – kom upp i samband med att socialminister Lena Hallengren (S) nu i januari svarade på en interpellation som efterlyste utredning av bland annat de chilenska adoptionerna.

– Det blir så konstigt. Man frågar efter päron och får äpplen, tycker Maria Diemar.

Men ministern flaggade också i interpellationsdebatten för ett nytt uppdrag till statskontoret att se över de internationella adoptionerna.

Se delar av debatten i riksdagen mellan Martina Johansson (C) och socialminister Lena Hallengren (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegala adoptioner

Mer i ämnet