Foto: SVT

Adopterade Maria: ”Vi har fått reda på att vi är stulna”

Uppdaterad
Publicerad

När adopterade Maria Diemar först läste igenom den tidigare okända dokumentation som finns i Utrikesdepartementets arkiv, om hur adoptionerna på 1970- och 80-talen gick till, fick hon en chock. Nu är hon arg.

Materialet består bland annat av konversationer mellan förmedlande föreningen Adoptionscentrum och deras representanter i Chile, ambassaden och ansvariga myndigheter. I det framgår att det finns misstankar om att allt inte gick rätt till när barn adopterades från Chile till Sverige.

– Man har ju vetat om så mycket, jag är bestört. Sedan brottsutredningen drog igång har vi matats med att ingen vet just något och att allt handlade om hur vi som barn hanterades i Chile men det här pekar ju på att man mycket väl visste vad det var som hände, det är förskräckligt.

Maria Diemar vet att hon blev stulen som barn och är sekreterare i Chileadoption.se som är en förening för de svenska barn som adopterats hit. I klippet berättar hon om frustrationen över att de i Sverige som enskilda måste driva kampen om att få fram sanningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.