Okänt brev om Chileadoptioner: ”Vi har bara tackat och tagit emot”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om de misstänkta illegala adoptionerna från Chile på 70- och 80-talen. SVT har tagit del av tidigare okända dokument som avslöjar att representanter för staten inte visste hur barn blev aktuella för adoption.

– Jag är bestört, säger Maria Diemar, som stals från sin familj i Chile på 70-talet.

Svenska myndigheter och föreningen Adoptionscentrum, som förmedlade adoptioner från Chile, har inte medgivit att några oegentligheter begåtts under 70- och 80-talen. Men nu har SVT nyheter tagit del av tidigare okänd dokumentation från Utrikesdepartementets arkiv, som avslöjar att representanter för staten och föreningen inte visste hur barn kom i fråga för adoption och att det från svensk sida fanns en oro och många frågetecken.

”Vi har bara tackat och tagit emot”

I ett brev som på 70-talet skickades från en anställd på Adoptionscentrum till ambassaden uttrycks misstankar om oegentligheter gällande en representant i Chile : ”...men detta sammanhänger också med det faktum att vi aldrig fått riktigt klart för oss HUR hon arbetat och under vilka former hon fått ta emot barnen. Vi har bara, för att uttrycka det drastiskt, tackat och tagit emot”.

Chileadoptioner

Just nu pågår en omfattande brottsutredning i Chile om misstänkta illegala adoptioner av barn som i stor utsträckning hamnade i Sverige, men redan på 1970-talet fanns det alltså misstankar om att allt inte gick rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet