Foto: SVT

Adoptionsutredningen i Chile begränsas till 613 individuella fall

Uppdaterad
Publicerad

Den brottsutredningen i Chile om illegala adoptioner som startade för drygt två år sedan har kommit till en ny fas. Från att ha omfattat tusentals barn har den nu begränsats till att utreda totalt 613 individuella fall. Av dessa handlar 89 fall om svenska adoptioner.

Uppgifterna har representanter för organisationen Adoptionscentrum fått vid ett nyligen genomfört besök i Chile.

– Vi har träffat den chilenska minister som är ansvarig, och hans utredningsgrupp, berättar verksamhetschef Kerstin Gedung.

Tidigare uppgifter som kommunicerats har tytt på att utredningen hela tiden växt. Siffror som nämnts är att 20 000 barn, varav drygt 650 svenska, omfattas. Men nu har man i Chile alltså övergått till att utreda varje ärende för sig.

– Att så pass stor andel av fallen är svenska beror ju på att vi är den organisation som startade först och dessutom har dokumenterat vår verksamhet mest till skillnad från alla de privata aktörer som också funnits och där det är svårare att spåra information.

Enligt chilenska utredaren Maria Cecilia Erazo kommer man dock även framöver att arbeta parallellt med den stora databasen som omfattar tusentals barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt illegala adoptioner

Mer i ämnet