Foto: SVT

Adoptionscentrum: ”Adoptionerna har skett enligt gällande lagar”

Uppdaterad
Publicerad

Adoptionscentrum håller med om att det finns frågetecken kring hur barn blev adopterbara i Chile på 70- och 80-talen, men menar att själva adoptionsprocessen har skett enligt gällande lagar och regelverk.- De etiska och moraliska aspekterna är svårare, kommenterar verksamhetschef Kerstin Gedung.

En politisk rapport har samlat vittnesmål som visar att det förekommit regelvidriga och/eller illegala adoptioner i Chile. Brister vid sjukhusen, avsaknaden av ett bra födelseregister och förekomsten av grupper som agerade samordnat för att lägga beslag på barn, särskilt utsatta mödrars, är förklaringar som lyfts fram.

Ansvariga myndigheten i Sverige, MFoF, myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, har fått en sammanfattning översatt och skriver själv på sin hemsida:

”Många av de uppgifter och vittnesmål som framkommer i och med den parlamentariska utredningen är, precis som berättelser och uppgifter MFoF tagit emot tidigare, upprörande och förfärliga.”

”Många begrepp att reda ut”

En fråga som ännu inte fått svar är om, och i sådana fall på vilket sätt, svenska myndigheter och adoptionsförmedlare agerade felaktigt.

– Det är också många begrepp att reda ut. I den parlamentariska rapporten talas till exempel om ”irregular adoptions” vilket handlar om att adoptionshandlingar inte registrerats korrekt i Chile, men det betyder ju inte i sig att felaktigheter begåtts i själva adoptionsprocessen, förklarar Kerstin Gedung.

I klippet svarar hon på hur föreningen moraliskt ser på adoptionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.