Se när Rosa Altamirano från Chile som aldrig upplevt snö får prova att sparka Foto: Svt

Efter avslöjandet om adoptionerna – här besöker Rosa sina barn i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon förlorade sina två barn för mer än 40 år sedan. Nu får hon för första gången se hur de bortadopterade barnen vuxit upp och levt sina liv i norra Sverige.

– Mitt hjärta rymmer så många känslor, jag bara gråter och gråter, säger Rosa Altamirano, och skrattar.

Det är alla känslor i en enda röra. Så har det varit sedan början av år 2018 då Nina Hugosson i Burträsk plötsligt förstod att hon och hennes bror hade en biologisk mamma som levde på andra sidan jorden. De har hunnit hälsa på henne där en gång och nu har mamman Rosa Altamirano för första gången i sitt liv rest utomlands och kommit till Sverige.

– Mycket spännande allting, konstaterar Rosa Altamirano, som också kommer med ett budskap till andra i Sverige som undrar hur deras adoptioner gick till.

Misstänkt illegala adoptioner

– Det här har varit svårt men jag vill ändå uppmuntra alla adopterade att försöka göra samma sak, söka sina rötter och kämpa för att sanningen ska komma fram.

Rosa Altamirano anser att hennes barn togs ifrån henne och adopterades bort illegalt. Adoptionen är en av 630 adoptioner från Chile till Sverige som nu utreds i Chile.

Tillsammans med en väninna och sina sju nya svenska familjemedlemmar upptäcker Rosa Altamirano nu bland annat den svenska vintern.

Hör Rosa berätta om sina känslor kring att förlora sina barn – och att återse dem i Sverige – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegala adoptioner

Mer i ämnet