Foto: SVT

Efter rivningen av Apberget – nu får Umeborna tycka till

Uppdaterad
Publicerad

När Apberget på Rådhusesplanaden i Umeå revs blev det stora protester. Inför den fortsatta ombyggnaden bjuder nu kommunen in Umeborna att tycka till om hur platsen ska se ut i framtiden.

Under hösten och vintern ska Rådhusesplanaden, inklusive platsen där Apberget har legat, utformas och sedan byggas i etapper med början våren 2014.

Under november och december kommer Umeborna därför kunna bidra med sina tankar och idéer kring Rådhusesplanadens framtida funktion, utformning och innehåll. Det kommer man kunna göra via kommunens webbsida, sociala medier och genom att delta vid dialogmöten som kommer att hållas. Projektet kallas för #pratastad.

Apberget

– Det blev väldiga opinionsyttringar kring att apbergets revs. Det är ett sätt att möta de opinionsyttringar som finns. Vi måste engagera och göra medborgarna delaktiga när vi förändrar staden. Det är allas stad, inte tekniska nämndens stad, men det är vi som ytterst fattar besluten, Lasse Jacobson (v), ordförande i tekniska nämnden

Kommer det gå att återskapa den plats som apberget en gång var?

– Det utgår jag från att det gör, säger Jacobson.

Återkopplingen ska enligt kommunen vara lika viktig som insamlingen av åsikter. Först kommer dialogresultatet redovisas så alla ser vad Umeborna har tänkt. Därefter tas ett förslag fram och redovisas. Där ska det tydlig framgå på vilket sätt hänsyn har tagits till dialogresultatet – vad som tagits med, vad som inte tagits med och varför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apberget

Mer i ämnet