Kerstin Rörsch, processledare vid UmeBrå, menar att det är för tidigt att tala om upptrappning efter våldet med skjutvapen i Umeå. Foto: SVT

Efter skjutningarna: ”För tidigt att tala om upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skjutningar i Umeå på relativt kort tid. Umeå kommun tycker det är alldeles för tidigt att dra några växlar av händelserna men kan konstatera att händelserna bidrar till ökad oro.

– Dödligt våld på offentlig plats skapar självklart otrygghet, säger Kerstin Rörsch, UmeBrå, till SVT Nyheter.

De senaste månaderna har tre incidenter med skjutvapen inträffat i Umeå kommun. I november skottskadades en person i benet på Ålidhem. I december besköts en parkerad bil, också på Ålidhem.

Under onsdagskvällen inträffade den tredje skjutningen i raden när en man sköts till döds och två skadades på Ersboda i vad polisen misstänker var en kriminell uppgörelse.

Dödsskjutning på Ersboda

Men UmeBrå menar att det är alldeles för tidigt att göra några kopplingar till en upptrappning av kriminalitet kopplat till gäng.

– Nu har det varit tre skjutningar under en tid och jag tror man måste göra en mer fördjupad analys för att se om det är en upptrappning eller för att se om det råkar vara tre enskilda händelser. Det är för tidigt att säga om det är upptrappning av våldet men det är naturligtvis oroväckande, säger Kerstin Rörsch, processledare vid brotts- och drogförebyggande rådet i Umeå (UmeBrå).

Kriminella nätverk som konkurrerar

Något etablerat nätverk av kriminella, såsom mc-gäng och liknande, finns inte i Umeå enligt kommunen.

– Men sen finns det kriminella nätverk kopplade till narkotika som konkurrerar mellan varandra. Kriminalitet finns i Umeå och personer som begår brott tillsammans, absolut, säger Rörsch.

Riktade insatser

Sedan oktober 2017 har Kerstin Rörsch arbetat med riktade insatser mot kriminalitet och droger i kommunen. Ett arbete som kommer fortsätta i nära samarbete med polisen.

– Polisen uppmärksammade att tendenser till social oro ökade och det fanns tecken som pekade i fel riktning. Sedan oktober 2017 har vi arbetat riktat med den här typen av problem. Vi har kraftsamlat och har god samverkan mellan varandra för att få det att inte eskalera, säger Kerstin Rörsch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet