”Man är lyrisk” – hör David Arkhult om att få ordna festival för publik igen Foto: SVT

Efter slopade restriktionerna: Nu poppar festivalerna upp

Uppdaterad
Publicerad

Flera festivaler bjuder in till kalas nu när restriktionerna i landet lättat. I Umeå blir det inomhusfestival i den tidigare vaccinationsmottagningen Nolia i november. Men den första i Umeå startar redan i helgen.

Kulturföreningen Humlan arrangerar en tvådagarsfestival kallad Nedre Däck i Kulturhuset Väven i centrala stan. Den beskrivs som den första riktiga festivalen i Umeå efter de slopade restriktionerna.

Tre scener och artister som Broder John, Pascal och Nápoles utlovas.

Coronaviruset i Västerbotten

“Vi kommer att använda Vävens utrymmen på ett sätt som ingen annan har gjort tidigare, med en illusion av att stiga på vår egen finlandsfärja som kastat ankaret mitt i Umeå”, skriver föreningen i ett utskick.

Festivalgeneralen: ”Drömbesked”

I november tar 5 000 personer plats i den tidigare vaccinationsmottagningen Nolia där arrangörerna bakom Brännbollsyran ordnar en inomhusfestival som dessutom kan streamas i resten av landet.

– Det var ett drömbesked som kom att samhället öppnar upp igen 29 september, säger David Arkhult, festivalgeneral.

Viral Festival kallas arrangemanget och även här blir det livemusik med Hov1 och Fricky, bland annat.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet