Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas det finns kokvrå” – följ med till modulhusen som utgjort studentbostäder i två år, och hör vad studenterna tycker om planen för de nya studentlägenheterna. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Efter två år i moduler – nu ska riktiga studentlägenheter byggas i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristens akutlösning med boende i moduler för studenterna i Skellefteå har fått kritik. Nu ska modulerna börja bytas ut mot riktiga lägenheter. Men först ska Skellefteåborna – och studenterna – få tycka till om de nya planerna vid Campus.

– Vi vill att de ska börja byggas nästa år, säger kommunens planchef Therese Kreisel.

Bostadsbrist och bostadsgaranti för studenter var en ekvation som till slut blev omöjlig för Skellefteå kommun och allmännyttiga Skebo.

Den akuta lösningen blev för två år sedan minimala studentlägenheter i moduler på en parkering vid campus.

Efter två år får modulerna både ris och lite ros av hyresgästerna.

– Som ett fängelse, säger studenten Nikola Zdraveski.

Planer på 250 nya studentlägenheter

Nu visar kommunen upp förslag på ny detaljplan för campusområdet. Där ingår 250 studentlägenheter som Skellefteåborna i ett samråd får tycka till om fram till och med den 19 april.

– Vi vill ge en injektion till staden och till högre utbildning i samband med att Skellefteå växer, säger kommunens planchef Therese Kreisel.

Om planarbetet går i lås kan studentlägenheterna börja byggas nästa år.

Se hur modullägenheterna ser ut och hör studenterna om boendet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.