Så påverkas Ehsan och Dawood av boendekrisen Foto: SVT

Ehsan och Dawood riskerar att bli hemlösa

Publicerad

I slutet av juni riskerar 70 ensamkommande ungdomar i Umeå att bli hemlösa. Två av dem är Ehsan Jafari och Dawood Amiri som när de fyllt 20 tvingas lämna kommunens boende där de bor idag.

I kommunen finns 70 ensamkommande med uppehållstillstånd som fram till sommaren kommer att få bo i Umeå kommuns lägenheter. Men i slutet av juni ser samtliga i dagsläget ut att stå utan bostad. Två av dem är Ehsan Jafari och Dawood Amiri, som båda kom till Umeå från Afghanistan 2015 och sedan dess haft boende genom kommunen.

Idag läser de första året på gymnasiet och då båda snart ska fylla 20 år är det mycket som talar för att sommarlovet inleds utan bostad. Detta eftersom kommunen efter 19,5 år inte ansvarar för deras boende. Då är tanken att de ska klara sig på samma villkor som alla andra och lösa ett boende på egen hand.

– Jag känner mig stressad hela tiden när jag är på skolan och jag kan inte fokusera så bra. Ibland tänker jag på bostad och vad jag kan göra nu innan sommaren och om jag kan hitta en lägenhet eller inte. Jag letar varje dag, men det finns inget, säger Ehsan Jafari som har tre års kötid hos Bostaden i Umeå, det kommunala bostadsbolaget.

Tänker inte ge upp: ”Bättre än att sitta hemma och vara stressad”

Även Dawood Amiri har några års kötid och han känner sig också rädd inför att stå utan bostad. Men han tänker inte ge upp.

– Istället för att vara rädd försöker jag prata med folk och leta på internet. Det är bättre än att sitta hemma och vara stressad. Men som sagt jag har försökt allt men det går inte. Jag försöker kämpa med att hitta en lägenhet där jag kan bo minst i två år så att jag kan vara lugn fokusera på annat. Så att jag kan ta körkort och gå klart gymnasiet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.