Ann-Christine Gradin, skoldirektör i Umeå. Foto: SVT

Elever flyttas – igen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas evakuerades Östtegs skola i Umeå på grund av sjuka hus-problem och elever flyttades bland annat till tillfälliga lokaler i Matrisen på Östtegs industriområde. Men det dröjde inte länge innan problemen dök upp även där.

Nu flyttas de igen, huvudsakligen till Fridhemsgymnasiet.

I höstas evakuerades Östtegs skola i Umeå och elever flyttades bland annat till tillfälliga lokaler i Matrisen på Östtegs industriområde. Det var en flytt som var planerad eftersom Östtegs skola ändå skulle renoveras, men som blev tidigarelagd främst eftersom inspektioner visade på fuktproblem i skolan och flera lärare hade drabbats av hälsoproblem.

Men det gick inte länge innan både lärare och elever fick sjukdomssymtom även i ersättningslokalerna.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Efter det har en del elever flyttats tillbaka till baracker på Östtegs skola och föräldrar till barn som fått gå kvar på Matrisen har valt att hålla barnen hemma.

Under onsdagskvällen har kommunen hållt möte på Östtegs skola och nu kommer nya besked. Det blir en ordentlig flyttkarusell för eleverna från Östttegs skola.

De drygt 140 eleverna kommer att bussas till Fridhemsgymnasiet efter påskhelgen och planeras gå i den skolan till sommaren.

Sedan till hösten ska de flyttas ännu en gång. Då blir det Skärgårdsskolan i Holmsund – två mil bort.

– Vi har jobbat intensivt för att hitta alternativa lokaler för att möjliggöra för arbetsmiljöåtgärder på Matrisen.  Då har vi en skola i Holmsund som är möjlig att nyttja, men först från hösten. Det bästa hade förstås varit om vi kunnat flytta till ett och samma ställe på en gång, säger Ann-Christine Gradin, skoldirektör.

Många föräldrar var upprörda vid dagens möte, men vill inte kommentera beskedet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Mer i ämnet