Matrisen-barn fortsatt hemma

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan flyttades en klass från Matrisen till Östtegs skola. På fredagen valde flera föräldrar att hålla sina barn hemma på grund av miljöproblemen på skolan. De barnen är fortfarande hemma.

Fem barn är hemma nu på måndagen eftersom föräldrarna är missnöjda med situationen på Matrisen i Umeå. Skolan har dragits med miljöproblem länge och förra veckan kom beskedet att årskurs två, som varit värst drabbad, får flytta till en barack vid Östtegsskolan.

– Det har varit helrörigt för dem, två lärare har varit tvugna att lämna arbetslaget på grund av arbetsmiljön och en tredje har fått sitta med barnen i andra lokaler, säger rektor Håkan Åkersten.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Höll barnen hemma

Föräldrar till de barn som blev kvar på skolan var så oroliga över situationen att de valde att inte låta sina barn gå till skolan i fredags. Fem barn är fortfarande hemma.

– Jag har stor förståelse för den besvikelse som finns hos föräldrarna, men samtidigt är det viktigt att barnen går i skolan, säger rektor Håkan Åkersten.

Kontakta föräldrarna

Under dagen kommer skolan att kontakta de föräldrar som har barnen hemma för att försöka hitta en lösning.

– Vi har gjort omfattande undersökningar som visar att det inte är fel på själva byggnaden, så förmodlilgen är det ventilationen som är boven. Det har visat sig att det finns smuts där och vi behöver sanera och djuprengöra hela ventliationssystemet, säger Håkan Åkersten.

Varför flyttar ni inte resten av barnen också?

– Det hade vi gjort om vi hade haft lokaler. Det en mardröm att sprida ut eleverna på fem olika skolor, säger Håkan Åkersten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Mer i ämnet