Foto: SVT

Elever ska ragga nya klasskamrater – lockas med mobil

Publicerad

Språkskolan i Umeå vill att eleverna själva ska värva nya barn till skolan. Belöningen till den som lyckas är en Iphone. Men föräldrar är kritiska.

Att skolor lockar elever med till exempel bärbara datorer är ingen nyhet. Men Språkskolan i Umeå går ett steg längre och erbjuder en slags hittelön för den elev som lockar en kompis att byta skola och också börja på Språkskolan.

Erbjudandet gäller barnen i årskurs 6-9 och innebär att de får en splitterny mobiltelefon. Förhoppningen är nu att de tomma platserna på högstadiet ska fyllas upp.

– Vi hoppas få fler elever och telefonen ska sedan användas i undervisningen, säger Siv Lundin som är skolchef på Språkskolan.

Föräldrar upprörs

Men skolledningens kampanj har fått föräldrar att reagera. En förälder som SVT Nyheter Västerbotten har pratat med är upprörd.

– Att skolan går via barnen tycker jag inte om. Mitt barn kom hem och känner sig utnyttjad. Dessutom tycker jag att de medel som finns i skolan ska gå till skolan och barnens arbetsmiljö.

– Men jag kan givetvis förstå att de tycker att det är en smart marknadsföringsstrategi och att man har räknat hem utgiften. Det är naturligtvis en konsekvens av att skolor idag konkurrerar med varandra om eleverna, säger föräldern.

”Moraliskt fel”

En annan förälder säger att hen förstår skolledningens resonemang när det kommer till ekonomin.

– Men moraliskt är det helt fel, tycker jag, barnen blir utnyttjade. Det finns så många aspekter i det hela. Man vet ju dessutom att mobiltelefoner är ett stort problem i skolan, och det här spär ju bara på problematiken.

Utnyttjar inte eleverna

Men att eleverna skulle bli utnyttjade håller inte skolchefen Siv Lundin med om.

– Nej, det är ju ingenting som är något utnyttjande, utan snarare en uppmuntran, tycker vi.

Hon säger att de diskuterat problemen innan man drog igång kampanjen. Det man framförallt diskuterat är hur gammal man kan vara för att få börja värva. Och det barn som inte lyckas locka en kompis att börja på skolan får istället låna en telefon under högstadiet.

– Föräldrarna har vetat om det här, men ingen har reagerat, säger hon.

”Föräldrarnas val”

Är det här schysst mot de övriga skolorna?

– Så kan man inte riktigt tänka, det är ju ett val som föräldrar och elever har, säger Siv Lundin.

 Hon tycker att kampanjen varit lyckad, eftersom flera elever lyckat locka kompisar att börja på skolan.

– Vi har kört en månad och det är populärt, några stycken ska börja på högstadiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.