Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hedlundaskolan i Umeå renoveras – föräldrar oroliga för byggdamm Foto: Marilén Karlsson/SVT

Hedlundaskolan i Umeå renoveras – föräldrar oroliga för byggdamm

Publicerad

Hedlundaskolan i Umeå håller på att byggas om sedan i våras. Föräldrar till elever på skolan är oroliga för att eleverna utsatts för byggdamm. 

– Det känns inte bra. Jag är orolig att barnen är i en osund miljö, säger Peter Widding.

I våras började renoveringar av Hedlundaskolan i Umeå. Ett nytt klassrum för en förskoleklass skulle byggas och ventilationen skulle bytas ut.

Föräldern Peter: ”Känns otryggt”

Enligt föräldern Peter Widding ska det under våren ha spridits byggdamm via ventilationen vid två tillfällen. Skolan stängdes då.

– Eleverna fick ha undervisning utomhus och hemmavid när det uppdagades. Vi satte då in sanering, städ och luftfilter. Vi har försökt att minimera risken att varken pedagoger eller elever ska vara i lokalerna när det funnits damm, säger Elisabeth Rinnau Stenman, rektor.

När föräldern Peter Widding kom tillbaka till skolan igen i måndags efter sommarlovet var det återigen dammigt och barnen på fritids kunde gå in i lokalen.

– Det känns inte bra. Jag är orolig att barnen är i en osund miljö, säger Peter Widding.

Rektorn: ”Olyckligt”

Rektor Elisabeth Rinnau Stenman säger att man nu håller på att klä in ventilationen med gipsskivor, men att det inte varit någon verksamhet för barn därinne.

– Ett barn hann vi inte stoppa från att gå in och hänga av sin jacka och det är naturligtvis olyckligt, säger hon.

Flera föräldrar ska under våren haft kontinuerligt kontakt med skolan och påpekat sitt missnöje över arbetsmiljön på skolan. De har också kommit med förslag på åtgärder som skolan tagit till sig av, men Peter Widding är kritisk till att det skett reaktivt.

Skolan städad på måndag

– Det kan man säkert uppleva att det är så, men jag har jobbat med arbetsmiljöingenjör och jag har berättat vilka insatser vi gjort och jag har då fått feedback att vi gjort det vi kan, säger Elisabeth Rinnau Stenman och fortsätter:

– Innan skolstarten på måndag ska skolan städas och det ska vara en bra arbetsmiljö.

Det ska nu göras en mätning av luftkvalitén på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer