Foto: SVT

Emma lämnade politiken: ”Var rädd för det hårda klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

I valet 2014 röstades Emma Swanström fram som Feministiskt initiativs representant i kommunfullmäktige i Umeå. Men hon valde att hoppa av.

– Det kändes som ett svek, men jag var rädd att jag inte skulle klara av det hårda klimatet i kommunfullmäktige, säger hon.

Musikern och kulturprofilen Emma Swanström ville engagera sig politiskt och tackade ja till att stå på Fi:s kommunlista i Umeå inför valet 2014. Men redan under valarbetet började hon tveka.

– Jag kände att jag fortfarande påverkades av den utbrändhet jag dragits med tidigare och kunde samtidigt inte stå för allt som stod i Fi:s partiprogram.

”Valde min egen hälsa”

Emma Swanström fick flest personkryss i valet och tog en plats i kommunfullmäktige, men tackade nej.

– Många har vittnat om det hårda klimatet i kommunfullmäktige. Jag riskerade personangrepp och härskarteknik och kände att jag inte skulle klara av det. Det krävs ett visst sorts psyke. Jag valde min egen hälsa före den partipolitiska kampen, säger Emma Swanström.

Flest kvinnor slutar

Hon är en av 88 kommunpolitiker i länet som hoppat av sedan valet 2014. De flesta slutar på grund av personliga skäl, familjesituation eller flytt. 59 procent av de som hoppat av i länet är kvinnor.

– Jag tror att det beror på att det är kvinnor som i högre utsträckning drabbas av härskarteknik, så det är inte alls förvånande. Det här är ett jämställdhetsproblem och i förlängningen också ett demokratiproblem, säger Emma Swanström, som tycker att det borde ställas högre krav på hur det debatteras i fullmäktige.

Ångrar sig inte

Det har snart gått tre år sedan Emma Swanström lämnade partiet och hon ångrar sig inte.

– Jag provade att engagera mig partipolitiskt, men nej, det var inte min väg. Jag får engagera mig på andra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.