Foto: SVT

Satiriker jämför kommun med mörk politisk dramaserie

Uppdaterad
Publicerad

En video där Umeå kommun likställs med tv-serien House of cards har blivit viral på nätet. Och skaparna tycker att det finns många likheter med de korrupta politikerna i tv-serien och politikerna i Umeå kommun.

Det är Facebook gruppen ”Umeå, meme-huvudstad 2018” som står bakom videon där kommunen jämförs med den mörka dramaserien.

I trailern för ”House of Umeå” är de namngivna skådespelarna bland annat är politikerna Anders Ågren, Lennart Holmlund, Lena Sandlin, Edward Riedl och Thomas Hartman.

Läs också: Allt fler folkvalda politiker hoppar av

Skaparna ser flera likheter

I den amerikanska tv- serien House of cards är i princip alla politikerna korrupta och går över lik för att få sin vilja igenom.

– Likheterna mellan dikt och verklighet var för många för att inte uppmärksamma på något sätt, skriver de som ligger bakom ”Umeå, meme-huvudstad 2018”.

”Straffar sig att vara kritisk i House of Umeå”

De som ligger bakom gruppen ”Umeå, meme-huvudstad 2018” vill vara anonyma men skriver att de är ett gäng politiskt desillusionerade och eller förvirrade kommun- och landstingstjänstemän.

Vi är anonyma för att det är ganska ointressant vilka vi är. Och för att vi vet att det straffar sig att vara kritisk i House of Umeå, skriver de.

Skaparna ser många likheter

De tycker att det finns väldigt många likheter med tv-serien och Umeå kommun.

Demokratin är en fasad där republikaner och demokraters relation kan beskrivas med ”Umeåbastuandan”. Och att den verkliga makten döljer sig någonstans i bakgrunden, skriver de och fortsätter:

–  Och Lena ”Claire” Sandlin kommer så småningom kandidera till kommunalråd. Och att Lennart Holmlund förmodligen skulle vilja putta VK framför Norrtåg om han hade chansen. Och kommunledningens svar på kritik är ”Umeå Works!”, skriver de.

Politikern: ”Finns inte några belägg för det som sägs”

Några andra namn som figurerar i videon är Sture Bergman, Raja Thorén, Bertil Hammarstedt, Urban Bengtson, Krister Olsson och Niklas Nordström. Thomas Wennström (S) ordförande för kulturnämnden är skriven som ansvarig för musiken i serien.

– Jag tycker att det är rolig satir och det ska förekomma i debatten. Men det finns inte några belägg för det som sägs, säger Thomas Wennström.

Finns det korruption bland Umeå kommuns politiker?

Nej. Jag kan inte se att det har funnits några former av korruption eller samarbeten.

”De vill förminska och fördumma”

Riksdagspolitikern Edward Riedl (M) är inte lika road av satiren som Umeå, meme-huvudstad 2018 gör.

– Jag har inte sett tv-serien så jag vet inte vad det här handlar om. I Umeå har vi ett stort landskap av kommunister och vänsterflummare. Det finns ett helt spektra av det. Lite skämtsamt försöker man få folk att framstå som dåliga människor. Jag är inte emot politisk satir men jag ser ett mönster av de här. De vill förminska och fördumma, säger Riedl.

På måndagsförmiddagen har nästan 38 000 personer sett inlägget på Umeå, meme-huvudstad 2018 Facebookssida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer