Foto: SVT

Allt fler folkvalda politiker hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler folkvalda politiker lämnar sina uppdrag i landets kommuner. Sedan senaste valet fram till januari i år har 88 av länets kommunpolitiker slutat. Det är 16 fler än motsvarande tid förra mandatperioden.

Statsvetaren anser att trenden är oroande.

De flesta, 59 procent, av de som hoppat av i länet är kvinnor. Oftast är orsaken som anges personliga skäl, ändrade familjeförhållanden eller flytt. Enligt rikssiffror från SCB är avhoppen vanligast i åldern 18 till 29 år. Och trenden är oroande enligt statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet.

– Effekten är att det blir en åldersmässigt och könsmässigt skev representation i många församlingar. Även om det inte är huvudskälet till att personer slutar så bör partierna kanske skruva på hur man jobbar så det blir möjligt för yngre och människor med småbarn att också vara aktiva inom politiken, säger Magnus Blomgren, statsvetare.

En av de som lämnat sitt uppdrag är politikern Emma Swanström. Här berättar hon om det tuffa klimatet i kommunfullmäktige som fick henne att lämna uppdraget.

Vännäs 7

Bjurholm 5

Dorotea 3

Lycksele 5

Malå 7

Nordmaling 5

Vindeln 6

Robertsfors 2

Skellefteå 13

Sorsele 3

Storuman 4

Umeå 16

Vilhelmina 4

Norsjö 8

Åsele 0

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer