En av de värsta somrarna på länge för länets vårdarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en mycket hög arbetsbelastning för länets vårdarbetare under sommaren, det visar den medarbetarundersökning som Vårdförbundet gjort.

– De får hoppa över sina luncher och hinner inte gå på toaletten. För att hålla blodsockret uppe har de godis i fickan för att fungera på jobbet, säger Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet.

Det är Vårdförbundets årliga medarbetarundersökning för 2019 som har visat att sommaren för vårdpersonalen varit mycket hektisk på flera ställen.

– Det är väldigt många nya sjuksköterskor som uttrycker att det har varit jättejobbigt: Ska det vara såhär att jobba som sjuksköterska? Det är starka ord de uttrycker. Många bedömer att patientsäkerheten har varit väldigt låg, och arbetsmiljön har varit under all kritik, säger Jenny Olsson.

”Patientsäkerheten äventyras”

Anja Holmgren jobbar som sjuksköterska på kardiologiska enheten på Norrlands universitetssjukhus. Hon är en av de som anser att arbetssituationen inte varit hållbar under sommaren.

– Det har varit en väldigt pressad situation gällande både vårdplatser och för lite personal. Många har bland annat behövt ta extrapass och inte kunnat ta ut sina lunchraster.

Enligt Anja Holmgren vittnar flera kollegor om att patientsäkerheten äventyrats på grund av personalbristen.

– Kollegorna har varit oroliga över att patienterna inte får den vård som behövs. Någon helg hade vi inte tillräckligt med sjuksköterskor så man drog ner på vårdplatserna. Det var tänkt sju vårdplatser men på grund av vårdbehovet blev det överbeläggning även den helgen vilket ledde till större arbetsbelastning.

Regionens egen undersökning inte färdigställd

Regionens egen undersökning färdigställs först om ett par veckor, men enligt Anna-Lena Danielsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har politikerna än så länge inte fått några indikationer på att den här sommaren skulle ha varit tuffare jämfört med tidigare år.

– Det har inte varit något mer alarmerande. Men människor har fått slita, så är det. Det beror ju på att man har så tight sommarbemanning, så att om någon är sjuk till exempel får de andra jobba desto mer.

”Vi tar till oss deras kritik”

En anledning till vårdpersonalens stressiga arbetsmiljö är att regionen i år igen har haft svårt att rekrytera tillräckligt med personal. Anna-Lena Danielsson menar att man ska ta med sig Vårdförbundets synpunkter i utvärderingen inför nästa sommar.

– Det handlar om att göra det så bra som möjligt, både för personalen men också för patienter. Vi tar till oss deras kritik och deras åsikter, och ska naturligtvis göra allt vi kan för att nästa sommar ska bli betydligt bättre.

En lösning för att rädda upp situationen med personalbristen har varit ett avtal med regionen som innebär att ordinarie vårdpersonal vid behov får avbryta sin semester för att gå in och täcka upp på arbetsplatsen. Men i hur stor utsträckning det har skett under sommaren kan politikerna inte svara på förrän undersökningen är gjord.

Hör mer av sjuksköterskan Anja Holmgren och hennes kollega om situationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.