Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Patrik Samuelsson om gårdagens olycka där en man i 60-årsåldern omkom. Foto: SVT

En man avliden efter arbetsplatsolyckan på Northvolt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern har avlidit efter torsdagens arbetsplatsolycka vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå. En annan man, som är i 20-årsåldern, vårdas i Umeå med allvarliga skador.

– Det som har hänt är att de två männen har fått något tungt över sig. En man i 20-årsåldern fick först primär vård här och fördes sedan till Umeå med inre och yttre skador. Den andre mannen, som är i 60-årsåldern, avled hos oss trots intensiva försök att återuppliva honom, säger Fredrik Degerstedt, kirurg vid Skellefteå lasarett.

Olyckan inträffade under torsdagens eftermiddag. Enligt sjukvårdsledare på plats hade männen fått kross- och klämskador.

Batterifabriken Northvolt

– Det vi vet är att ett gaffelstativ fallit på två personer, berättade Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt, senare under kvällen.

Krisledning aktiverad

Den avlidne mannen arbetade för NCC och enligt företaget ska det ha varit i samband med arbetet med ett betongfundament, där man skulle montera ett väderskydd, som olyckan inträffade.

– Vi har aktiverat ett krisledningsteam. Vi inleder nu en utredning kring hur detta har kunnat hända, beroende på vad den säger får vi se hur vi går vidare. Fokus nu ligger på att ta hand om vår personal, säger Amelie Winberg, presschef NCC.

Händelsen utreds

Polisen utreder nu det inträffade och utredningen leds av åklagaren Åse Scoultz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Platsen är avspärrad nu och Arbetsmiljöverket kommer tillsammans med polisens tekniker idag att undersöka platsen för att utreda hur detta har kunnat inträffa, säger Åse Scoultz.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade. Tillståndet för mannen som vårdas i Umeå är allvarligt, men stabilt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nothvolts kommunikatör Sanna Bäckström om olyckan i videon. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet