• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Chefsläkaren Sofie Jacobsson menar att det ligger på landstinget att lösa problemen med dyra hyrläkare. Foto: Pressbild

”En utvilad läkare är alltid en bättre läkare”

Publicerad

Chefsläkaren Sofie Jacobsson vid Norrlands Universitetssjukhus har inte fått in några avvikelserapporter när det gäller hyrläkarnas långa arbetspass.

– Det är hyrbolagen som går i god för läkarens kompetens, säger hon.

I det aktuella fallet där landstinget betalt ut 194.000 kr för en veckas jobb till en ortoped handlade det också om många övertidstimmar under veckan.

– En utvilad läkare är alltid en bättre läkare. Sedan är det bara att gratulera till lönen. Men som skattebetalare kan man ju ha synpunkter, säger Sofie Jacobsson chefsläkare vid NUS.

Läkarbrist i flera år

Sjukhusen i länet har i flera år dragits med personalbrist på läkarsidan och hyrt in in hyrläkare. Framförallt har det handlat om öron näsa hals och kirurgklinikerna som nyttjat hyrläkare.

– Det här är en fråga för landstinget att lösa, säger Sofie Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.