Foto: Landstinget/TT

Landstingspolitikerna överens om problemet med hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att beroendet av hyrpersonal är ohållbart, men de tror inte att det finns en lösning till problemet.

– Vi måste få ett slut på beroendet av hyrpersonal, vi ser att kvalitén blir lidande, säger oppositionsråde Nicklas Sandström (M).

194.000 kronor är vad landstinget har betalat för en veckas arbete av en inhyrd ortoped. Både Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att situationen är ohållbar.

– Vi måste få ett slut på beroendet av hyrpersonal, vi har sett att det exploderat med hyrpersonal de senaste åren. Det blir höga utgifter och kvalitén sänks, säger Nicklas Sandström (M).

Hur ska man lösa det här problemet?

– Det är svårt och kommer att ta tid. Men vi måste prata med hyrpersonalen och försöka förstå vad som gör att de väljer bemmaningsbolag istället för landstinget. Det beror inte bara på lönen, det beror nog också på arbetstider och arbetsmiljö. Men vi måste absolut jobba hårdare med det här, säger Nicklas Sandström (M).

48 punkter för att bli oberoende

Västerbottens läns landsting har börjat med ett punktprogram som andra landsting i landet ansvänt sig av. med punkterna hoppas man kunna vända den trenden.

– Det är tre landsting som vänt trenden, vi i Västerbotten har som mål att vara oberoende av hyrpersonal 2019. Vi måste jobba med att göra arbetsplatsen mer attraktiv. Vi har försökt anställa mer medicinska sekreterare för att underlätta det administrativa. Men det går trögt, säger Peter Olofsson (S).

LÄS MER: Hyrläkare kostade nästan 200.000 – för en veckas jobb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.