Cykelentusiasterna vill väcka intresse för gammal kvalitet. Foto: Ulrika Åström

Entusiaster på vintagecyklar intog Umeå: ”Kvaliteten är så mycket bättre”

Publicerad

Cykelentusiaster från länet samlades under lördagen i Umeå för en tur runt i staden.

– Vi vill väcka intresset och visa att äldre cyklar är värda att behålla. Kvaliteten är så mycket bättre än dagens cyklar, säger arrangören Ulrika Åström.

Den som var i centrala Umeå under lördagseftermiddagen fick kanske syn på sällskapet på tretton personer som kom farandes på äldre cyklar, klädda i tidsenliga kläder.

Uppskattat av ”publiken”

Evenemanget Bike in Tweed brukar anordnas i Stockholm, men 100-årsjubiléet fick ställas in i år eftersom det brukar samla hundratals deltagare. I stället bestämde sig Ulrika Åström för att med sin man Ulf anordna ett Bike in Tweed i Umeå.

– Det är så roligt, man möts av glada tillrop och leenden, folk stannar till och fotograferar, säger Ulrika Åström om lördagens event.

”Måste inte konsumera nytt”

Intresset för vintage hänger också samman med en kritisk inställning till konsumtionssamhället.

– Man måste inte alltid konsumera nytt. Min mans cykel är 140 år gammal och funkar fortfarande. De äldre cyklarna rullar så lätt. De är gjorda för att hålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.