Om distriktsköterska Marie Stenberg ska få en dräglig arbetsmiljö och semester i sommar måste hon ersättas av vikarier. Kommunen har nu utlyst hittelön för den som kan tipsa om vikarier. Foto: TT/SVT

Kommun utlyser hittelön för sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det är hård konkurrens om sjuksköterskor i sommar. I Skellefteå erbjuder man nu bonus till de sjuksköterskor som flyttar sin semester – och hittelön till den som tipsar om sjuksköterskor som kan jobba.

Under flera års tid har det varit samma problem varenda sommar: Bristen på sjuksköterskor. I många kommuner tar man till olika knep för att hitta personal. I Norge erbjuds sjuksköterskor 100.000 kronor och tidigare har sjuksköterskor fått kirurgbonus på NUS.

På Byske camping försöker Skellefteå kommun hitta sjuksköterskor i sommar. De marknadsför sig på sociala medier med hjälp av campingen. Dessutom ger de en tusenlapp i hittelön till den som hittar en sjuksköterska som kan jobba en vecka i sommar.

– Människor som är där kanske vill stanna någon vecka extra och jobba hos oss, säger Eva Hård, verksamhetchef för hälso- och sjukvård.

Om distriktsköterska Marie Stenberg ska få en dräglig arbetsmiljö i sommar, och dessutom semester, behöver hon ersättas av vikarier.

– Jag hoppas. Det ser inte så där jättebra ut nu, säger hon.

LÄS ÄVEN: Personalens musikvideo ska stoppa sjuksköterskebristen

7.000 kronor per vecka i bonus

Kommunen behöver mer än 50 sjuksköterskor för att klara sommaren.

Pensionärer och snart färdigutbildade studenter har fått frågan om de kan hoppa in. Undersköterskor ska hjälpa till som extra stöd. Men det räcker inte, så kommunen ger nu också en bonus på 7.000 kronor per vecka till den som flyttar sin semester.

– I första hand är det viktigt att vi får semester för att få vila upp oss, men om schemat inte går ihop är det bra om någon kan flytta sin semester, säger Marie Stenberg.

Hur gör du själv i sommar då?

– Jag tänker ta semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.