Hör om Eriks beslut att sluta flyga: ”Jag vill kunna se min son i ögonen” Foto: SVT

Musikern Erik har slutat flyga – tar tåget till spelningar

Uppdaterad
Publicerad

Under en lång turné i höstas började folkmusikern Erik Rydvall fundera över klimatkrisen och vad han själv kunde göra. Beslutet blev att han skulle sluta flyga.

– Jag läser och hör samma nyheter som alla andra. Så att jag började tänka på vilken värld vi ska lämna efter oss till nästa generation. Jag vill till exempel att min son ska få åka skidor på riktig snö och då kände jag att det var dags att göra en förändring, säger Erik Rydwall.

Erik Rydvall från Umeå bor numera i Stockholm. Han har jobbat som musiker i över tio år och gjort flera stora turnéer. Efter sitt beslut att skippa flyget har han tackat nej till spelningar i bland annat USA, men i maj tar han tåget till Tyskland och i oktober åker han till England.

Hur har arrangörerna reagerat på ditt beslut?

– Det är hejarop även om de är lite kluvna. De vill inte att det ska bli dyrare att boka resor men samtidigt tycker de att det är bra sak. Arrangören i Tyskland hörde av sig i veckan och undrade om jag verkligen är säker på att jag ska ta tåget eftersom det tar så mycket längre tid, berättar Erik.

Breddar repertoaren för att slippa resa långt

Erik Rydvall är medveten om att beslutet kommer påverka karriären och han har därför planer på att bredda sig till både jazz och barockmusik för att kunna ta fler spelningar i Sverige. Han hoppas att hans ställningstagande ska få fler att tänka till kring sitt eget resande.

Hade du vågat ta samma slut för 10 år sedan när du var i början av karriären?

– Det är klart att det hade varit en helt annan situation för tio år sedan, kanske till och med bara för några år sedan. Men nu har jag gjort några ganska rejäla turnéer och jag har en liten buffert som gör att det känns lite tryggare och jag kan förbereda mig för några lite tuffare år. Och självklart är det lätt att tycka att alla ska göra likadant samtidigt som man också måste vara medveten om att allas livssituation ser olika ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.