Malin Ackerman menar att det i Norrlands inland saknas möjlighet att välja ressätt. Foto: John Bakke

Glesbygdsprofilen Malin Ackermann: ”Svårt att välja flygstopp i norra Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

I glesbygd är det inte så lätt att välja sätt att resa på eller att införa flygstopp om man behöver åka långt.

– Vår infrastruktur är inte anpassad för de utmaningar vi har i glesbygd, säger Malin Ackermann, debattör i glesbygdsfrågor i Lycksele.

Malin Ackermann poängterar att alla bör bidra till ett hållbart samhälle, men konstaterar att i Norrlands inland saknas det ofta möjlighet att välja.

– Där det bor färre människor finns mindre kollektivtrafik. Jag försöker leva hållbart och åka kollektivt, men jag är tvungen att flyga också. Jag är rädd för att den här typen av frågor splittrar stad/land och norr/söder ännu mera, säger Ackermann.

Hon konstaterar också att det finns en risk att människor som bor utanför res-stråk känner att de inte kan bidra till hållbart resande och känna att det lilla de göra inte spelar någon roll.

– Så känner vi inför varje val också, vad vi än röstar på kan vi inte påverka. Vi känner oss ofta mindre delaktiga här, även i klimatfrågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.