På Norrlandsoperan i Umeå försöker man välja hållbara alternativ, men Operan är i realiteten beroende av flyget. Foto: Pressbild/Andreas Nilsson

Kulturinstitutioner i norra Sverige försöker välja bort flyget

Uppdaterad
Publicerad

Flera kulturinstitutioner i norra halvan av landet som SVT har kontaktat säger att de har som ambition att välja tåg eller buss istället för flyg – men att avstånden gör det svårt ibland.

Mats Pontén är vd på Norrbottensteatern i Luleå och säger att teatern turnerar mycket i hela länet och alltid väljer tåg i första hand och buss i andra hand om det går.

– Samtidigt kan vi inte chansa. Om vi har en föreställning vi måste hinna till och det känns osäkert om tågen ska gå eller komma fram i tid så måste vi tänka om, säger han.

Om någon frilansande skådespelare ska komma till Luleå är det också svårt att kräva att de ska åka tåg, avstånden gör att flyget blir Norrbottensteaterns räddning. Och så håller Pontén tummarna för att Norrbotniabanan ska bli ett val framöver.

”Blivit mer norm att ta tåget”

På Estrad norr i Östersund är Malin Hülphers scenkonstchef. Där finns en uttalad policy att åka tåg när det går, det gäller hela Region Jämtland Härjedalen. Skådespelare som kommer dit säger också allt oftare att de vill åka tåg, eller att de inte flyger. Men Estrad Norr säger heller inte bestämt nej till att flyga in artister eller skådespelare.

– Men vi har verkligen märkt sista året att det tippat över och blivit mer norm att ta tåget, jag reser själv jättemycket och åker nästan bara tåg, säger Malin Hülphers.

Billigaste och miljövänligaste alternativet

Även i Region Dalarna finns en policy vad gäller transporter att det miljövänligaste och billigaste alternativet ska väljas, och i första hand tåg. Lisa Liljestrand på Dalateatern i Falun berättar också att de försöker ta hänsyn till miljön när teatern planerar turnéer i länet.

– När vi gör större produktioner i till exempel Falun erbjuder vi gratis bussresor till publik från andra delar av länet, och när det gäller gästspel från andra delar av landet är det många som reser till oss med tåg, säger Lisa Liljestrand.

Transporterar inte instrument med flyg

Örjan Hans-Ers är konserthuschef på Gävle konserthus och berättar att både vid bokningar av resor för anställda och tillresande artister ställs frågan: Hur kan resandet ske med minsta möjliga klimatpåverkan och så kostnadseffektivt som möjligt.

Gävle Symfoniorkester turnerar inte så mycket, men vid det senaste gästspelet i Amsterdam i höstas gick persontransporterna med flyg och instrumenttransporterna markvägen.

– För framtida turnéer/gästspel diskuterar vi nu hur man kan anpassa säsongsplanering för att så långt som möjligt ”hinna med” marktransporter, säger Örjan Hans-Ers.

Operan: ”Avstånden är utmanande”

På Norrlandsoperan i Umeå säger kommunikations- och försäljningschefen Petra Kangas att man uppmuntrar och försöker välja hållbara alternativ, men att Operan i realiteten är beroende av flyget.

Norrlandsoperans resepolicy utgår från upphandlingar och avtal från ägarna Umeå kommun och Region Västerbotten och miljöhänsyn ska beaktas vid val av färdmedel. Tåg ska väljas framför flyg när det går och Norrlandsoperan klimatkompenserar för flygresor.

Scenkonst Västernorrland har uttalat att de i möjligaste mån ska välja det miljövänligaste alternativet när det gäller vår personal.

– Men för artistbokningar har vi i nuläget ingen särskild policy, avstånden är utmanande, säger Birgitta Ulming, kommunikations- och marknadschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.