Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eldsjälen Erik Byström från Sorsele ägnar större delen av sin fritid till att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Erik i Sorsele fortsätter hjälpa de krigsdrabbade: ”Måste orka så länge kriget pågår”

Publicerad

Erik Byström från Sorsele fortsätter sin insamling av förnödenheter till Ukraina. Ett tidskrävande arbete som kommer fortskrida så länge kriget pågår.

– Vi måste kämpa för våra barns demokrati, säger eldsjälen Erik Byström till SVT.

De senaste 15 månaderna har Erik Byström från Sorsele ägnat större delen av sin fritid till att samla in förnödenheter till Ukraina.

– Det handlar i grund och botten om solidaritet. Det är vår skyldighet att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina, säger Erik Byström.

Stort engagemang på orten

Till en början var det släktingar och vänner som Erik började engagera i sin insamling till Ukraina. Numera är engagemanget betydligt större än så. 

– Sorseleborna är otroligt duktiga på att skänka pengar och förnödenheter. Alldeles nyligen körde jag ett busslass med bland annat matvaror för 6 000 kronor ner till Lycksele för vidare transporter in i Ukraina och pengar fortsätter att rulla in, säger Byström.

Nio busslass förnödenheter

Totalt har Erik kört nio busslass med förnödenheter till Lycksele och Umeå.

– I Sorsele bor det mindre än 2 500 personer. Sett till invånarantalet så skulle ett busslass motsvara cirka 50 i Umeå, säger Eldsjälen Byström.

Hör Erik Byström berätta om sitt arbete med att hjälpa det krigsdrabbade folket i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.