”Ersättningsnivåerna bör ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Backlund som är länsstyrelsens rovdjursförvaltare i Västerbotten menar att målet som riksdagen satt upp om toleransnivåer ska hållas. Det innebär att endast tio procent av renhjordarna ska gå till rovdjuren samtidigt som det ska vara en gynnsam bevarandestatus av rovdjuren.

– De flesta samebyarna har mycket höga förluster av ren till rovdjuren nu i år och det beror till stor del på att det fortfarande finns så mycket snö kvar i fjällen så det blir lättare för rovdjuren att komma åt renarna. Men när det gäller just björn är vi snabba på att ta beslut om skyddsjakt för att göra det möjligt för samebyarna, säger Linda Backlund.

Hon är medveten om att det finns en konflikt mellan att både ha en livskraftig renskötsel där samebyarna kan leva på sin näring samtidigt som det också ska finnas en lika livskraftig rovdjursstam.

Ersättningen till samebyarna har stått på samma nivå sedan 1996.

– Nog måste ersättningsnivåerna ses över och förmodligen också höjas, säger Linda Backlund.

Svår situation

Hon medger att det är en svår situation för att få det hela att fungera men hon säger också att det finns direkta mål.

– Vi har en toleransnivå att jobba mot som innebär max tio procent förluster av renhjordarna. Det är målet vi måste jobba mot samtidigt som vi måste se till att rovdjuren har en gynnsam bevarandestatus.

– Det finns många kniviga situationer att lösa men jag tror att det går, säger Linda Backlund. Det är väldigt mycket känslor kring rovdjuren då många är väldigt fascinerade av dem och rovdjuren är också nödvändiga för hela den biologiska mångfalden. Samtidigt är det nödvändigt att se till att renskötseln och de som har tamdjur inte lider onödiga förluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.