Vill höja ersättningen till renägarna

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med rovdjuren har fått landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att vilja höja ersättningen till renägarna, men han säger sig ha svårt att få gehör hos andra partier.

Sven-Erik Bucht säger att han är medveten om problemen som uppstår när renarna ska flyttas och att renägarna lider stora förluster på grund av rovdjuren.

– Ersättningsnivåerna bör ses över, säger han.

I övrigt är han mycket försiktig i sina kommentarer kring Svenska Samernas Riksförbunds siffror att mellan fyrtio och sextio tusen renar tas varje år av rovdjuren.

– När tamboskap angrips eller när samernas hjordar angrips är det viktigt att de drabbade kompenseras. Svenska staten anslår totalt 107 miljoner kronor till sametinget årligen.

”Pengarna räcker inte”

Men enligt Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund, är de här pengarna ett allmänt främjande för renskötsel. Själva rovdjursersättningen är endast cirka 50 miljoner kronor, beroende på rovdjursinventeringarna. Samebyarna tycker inte att det här räcker då förlusterna totalt inom samebyarna i Sverige innebär ett ekonomiskt bortfall på omkring 210 miljoner kronor. Sextio tusen renar gånger slaktvärdet 3500 kronor blir 210 miljoner kronor.

– Ja, det här är med ersättningarna är saker som vi måste se över givetvis och vi ska ta med de här synpunkterna i den kommande budgeten 2016, säger Sven-Erik Bucht.

Vill höja anslagen

Han säger också att han är välvilligt inställd till att ersättningarna borde höjas.

– Det är väldigt viktigt att vi har en livskraftig renskötsel och det gäller att vi hittar en bra balans mellan renskötseln och antalet rovdjur i våra skogar. Och när rovdjuren finns måste samebyarna kompenseras, säger Sven-Erik Bucht.

Men renskötarna säger själva att det är en psykisk press, att man dignar under bördan och att man snart inte orkar längre på grund av det hårda rovdjurstrycket?

– Jag förstår att det är jobbigt. De här frågorna måste hanteras och jag vill att anslagen till samebyarna ska höjas, men vi har svårt att få gehör för det bland övriga partier, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.