Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I vissa fall kopplingar till kriminella miljön i Stockholm” – hör polischefen Olle Andersson berätta om knarkinsatsen i Umeå Foto: SVT/TT

Polisen försöker spränga knarkliga i Umeå – 20-tal personer tros ingå i nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu en stor narkotikahärva i Umeå. Tre personer sitter häktade men totalt misstänks omkring 20 personer ha en inblandning i knarkhandeln.

– Det betyder mycket att få bort vissa starka aktörer, säger Olle Andersson, polischef på utredningssektionen.

Det var veckan innan jul som polisen slog till mot nätverket efter en längre tids spaningsarbete. En man i 25-årsåldern greps när han skulle hämta en större mängd narkotika, bland annat kokain och cannabis, på Ersboda i Umeå.

Han häktades någon dag senare för narkotikabrott. Ytterligare två personer som tros ingå i nätverket sitter också häktade.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

– Upp emot 20 personer kan vara inblandade på olika sätt, genom bland annat transporter och lagerhållning. Vi håller de slutliga förhören den här veckan, sedan får vi se hur många som kommer att åtalas, säger Thomas Palmgren, spaningschef vid polisen i Västerbotten.

Prioriterat ärende

Flera poliser från Västerbottens spaningsavdelning har den senaste tiden skickats till Stockholm för att hjälpa till i arbetet med den stora våldsvågen. Detta har dock inte tagit resurser från arbetet med det stora narkotikamålet i Umeå, enligt Thomas Palmgren.

– Det har prioriterats i och med att personer sitter frihetsberövade, säger han.

”I vissa fall kopplingar till kriminella miljön i Stockholm” – i videon hör du Olle Andersson om varför detta är en viktig insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet