Foto: SVT

”Ett politiskt problem att det blev så jämnt”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Sorsele har ett stort ansvar att hantera resultatet av folkomröstningen. Det säger statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet efter söndagens omröstning om vindkraft.

Han konstaterar att 62,5 procents valdeltagande är ovanligt högt vid folkomröstningar.

– Det är väldigt högt. Det brukar komma upp i sådana här nivåer när det hålls folkomröstningar vid allmänna val, inte när de hålls separat, säger Blomgren.

Vindkraft i Sorsele

Nej-sidan vann

Efter den slutliga rösträkningen skiljde det 60 röster mellan ja- och nej-sidan och nej-sidan vann.

– Det är ett politiskt problem att det blev så jämnt, politikerna hade egentligen behövt ett tydligt utslag, men å andra sidan uppvägs det av det höga valdeltagandet, säger Magnus Blomgren.

Den 25 april ska kommunfullmäktige ta upp frågan, och eftersom folkomröstningen är rådgivande kan politikerna bestämma hur resultatet ska tolkas.

”Ett stort ansvar”

– De kan välja att gå emot resultatet, eller landa i en kompromiss, säger Blomgren, som också öppnar för att vindkraftsfrågan kan leva vidare till nästa val.

– Jag tror att den kan bli en valfråga. Och även om nej-sidan skulle bli besviken om det inte blir ett beslut nu så är vindkraftsfrågan lite svår att döda för all framtid. Men det här blir ett stort ansvar för politikerna att hantera, säger Magnus Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet