Nystartzoner ska stimulera nyföretagandet. Foto: SVT

Ett steg närmare nystartszon

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen togs ytterligare ett steg närmare att införa nystartszoner i glesbygden, till exempel i Storuman.

Det skulle innebära sänkta arbetsgivaravgifter, för att stimulera företagandet. Förslaget kommer från Centerpartiet och idag lämnades utredningen över till finansminister Anders Borg (M). Centerpartiet har bland annat nämnt Storuman som en möjlig nystartszon.

– Jag tycker att det är en god idé. Det är vi och Pajala som är på tal och våra situationer liknar varandra, med satsningar på gruvor och vindkraft med mera, säger Tomas Mörtsell (C) kommunalråd Storuman.

Förutom sänkta arbetsgivaravgifter handlar det enligt Tomas Mörtsell om att specialdesigna åtgärder utifrån vilken situation kommunen befinner sig i.

– För Storuman kan det till exempel handla om satsningar på infrastruktur eller på inflyttning för att undvika att vi blir en fly in/fly out-region, säger Tomas Mörtsell (C).

Träder i kraft 2014
Utredaren föreslår att förslagen ska träda i kraft i januari år 2014.

– Jag har inte hört nåt annat, så jag förutsätter att Storuman fortfarande är med i planeringen, säger Tomas Mörtsell (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer